Bakanlığımız görev alanında 1581 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu ve 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında faaliyet gösteren 12 bin civarında kooperatif ve bu kooperatiflere ortak 3,5 milyon çiftçi bulunuyor. 1581 Sayılı Kanun kapsamında çiftçilerin kredi ve her türlü girdi ihtiyacının karşılanmasına yönelik faaliyet gösteren 1.625 adet tarım kredi kooperatifi ve bu kooperatiflere ortak 1.026.179 adet çiftçi bulunuyor.
KOOPERATİFLER, EKONOMİK VE SOSYAL KALKINMA BAKIMINDA ÖNEMLİDİR
Kooperatif; ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlar ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk bir yapıdır. Merkezine insanı koyan kooperatifler, fertlerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından önemlidir.
Bugün dünyamız derin ekonomik krizler; giderek artan gıda ve güvenliği ihtiyacı; artan çevre kirliliği ve iklim değişiklikleriyle karşı karşıyayken tarımsal kooperatiflerin ortaya koyduğu ekonomik işletme modeli daha fazla dikkate alınmaya başlanmıştır. İşsizliğin önlenmesi ve sürdürülebilir istihdam politikalarında da kooperatifler, önemli bir ekonomik aktör olarak karşımızda duruyor.
TARIM SEKTÖRÜNDE KOOPERATİFLERE OLAN İLGİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Tarımsal amaçlı kooperatiflerimiz, geçimini tarımdan sağlayan çiftçi ortaklarına üretimden pazarlamaya kadar her alanda kaynak aktarılmasına ve yeniliklerin çiftçi ile tanıştırılmasında önemli işlevleri söz konusu. Her yıl örgütlenen çiftçi sayısında giderek artan bir süreç yaşanıyor. Bu süreç, tarım sektöründe belli bir farkındalığın oluşturulabildiğini ispatlayan önemli gösterge. Bu ilgi sadece çiftçide değil, sektörün diğer paydaşları arasında da giderek artmakta. Bu kapsamda tarıma dayalı sanayi işletmeleri, artık üretim sözleşmelerini doğrudan çiftçi ile birlikte kooperatifler ile de yapmaktalar. Bu yolla hem sanayici istediği kalite ve miktarda ürünü alabilmekte, hem de çiftçinin hakları korunmuş olmakta.
KOOPERATİF VE BİRLİKLERİN TARIMSAL PROJELERİNE DESTEK VERİYORUZ
Bakanlık olarak kooperatiflerin de içinde yer aldığı tarım kesimine yönelik olarak “%50 sizden, %50 bizden %100 sizin diyerek her zaman çiftçilerimizin yanında olacağız” sloganıyla KKYDP kapsamında projeye dayalı hibe destekleri veriyoruz. Her yıl çıkartılan tebliğ ile yenilenen bu program, kooperatif ve birliklerin de içinde yer aldığı kırsal kesime ait yatırım ve harcamalarının belirli oranlarda finansmanı yoluyla, gelir ve sosyal standartların geliştirilmesini amaçlıyor.
Tarımsal amaçlı kooperatif projelerinin desteklenmesi amacıyla ayrıca T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince, düşük faizli kredi kullandırılıyor. Yaptığımız bir kanuni düzenleme ile Bakanlığımızca kredi kullandırılan tarımsal amaçlı kooperatiflerin borçlarının yeniden yapılandırılarak beş yıl süre ile taksitlendirilmesi sağlandı.
KOOPERATİFLERİN DAHA GÜÇLÜ VE ETKİN OLMALARINI AMAÇLIYORUZ
Bakanlık olarak, tarladan sofraya gıda temininin her safhasında rol alan üreticimizi, birliklerimizi, kooperatiflerimizi, sanayicimizi, tüccarımızı, tüketicimizi kucaklayıcı politikalar geliştirmenin gayreti içerisindeyiz. Ülkemiz tarımının daha da gelişmesi adına aynı zamanda kooperatiflerin daha etkin ve gelişmiş ülkelerdeki emsalleri gibi güçlü olmaları için uğraşıyoruz.
Tarımsal amaçlı kooperatiflerle ilgili olarak; gelecekte kendileri için daha elverişli bir ortam sağlamayı, toplumda olumlu bir imaj oluşturmayı; verimli ve etkin uygulamalar gerçekleştirmelerini, sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik ve yenilikçiliği sağlamalarını, ekonomik kalkınmaya ve gelirin daha adil paylaşımına olan katkılarını arttırmayı hedefliyoruz.
Kooperatiflerin ülkemiz ve milletimiz için öneminin bilinciyle 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Gününü kutluyorum.
Unutmamak gerekir ki; “Daha güçlü bir Türkiye için daha güçlü bir tarıma, daha güçlü bir tarım için daha güçlü bir kooperatifçiliğe ihtiyaç vardır.”