Bahreyn sosyal güvenlik sözleşmesi var mı ? SGK Dosyası nasıl açılır ? Bahreyn e giden işçilerin sosyal sigortalılık durumu nedir ? 5510 5-g

Ancak, Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmemiş ülkelerde Türk işve- renler tarafından çalıştırılan Türk işçilerinin sosyal güvenlik sözleşmesi yapıl- mayan bir ülkede çalıştırılması halinde işçilerin sosyal güvenceden yoksun kalmaları sonucunu doğurmaktadır.

 

  1. Firmalar, Anlaşmada belirtilen genel kontenjandan kendilerine tahsis yapılması amacıyla, Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) Genel Müdürlüğünce hazırlanan başvuru formunu doldurarak ve istenilen belgeleri de bu forma ekleyerek Türkiye İş Kurumu’na başvururlar.
  2. İş-Kur tarafından hazırlanan, işçi ve işverenin karşılıklı hak ve sorumlu- luklarının belirlendiği “Bireysel Tip İş Sözleşmesi” Türkiye İş Kurumu nez- dinde işçi ve işveren veya vekiline imzalatılmaktadır.
  3. yabancı bir ülkede Türk işçisi çalıştırmak isteyen firmaların işçi temini- ne veya yurtdışında işçi olarak çalışmak isteyenlerin yurtdışına gönderilmesi

    ne aracılık etme konusunda, Kurum ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu gereğince Kurum tarafından iş ve işçi bulmaya aracılık izni verilen özel istihdam büroları yetkilidir. Firmalar; yurt dışında kendi iş ve faaliyetle- rinde çalıştıracağı işçileri Kurum kayıtlarından veya tarafından iş ve işçi bul- maya aracılık izni verilen özel istihdam büroları aracılığı ile temin edebile- cekleri gibi, kendileri tarafından temin edilen işçileri gerekli belgelerle birlik- te hizmet akdini İş-Kur’a onaylatmak kaydıyla yurtdışına götürebilirler.

    4-

    Yurtdışında İşe Yerleştirme Hizmetine Dair Yönetmeliğin 5. maddesine göre; yurtdışındaki işlerinde işçi çalıştıracak firmalarca;

    a) Türk firmaları için ticaret sicil gazetesi örneği,

    b) Taahhüt işleri için işin alındığı ülkedeki dış temsilciliğimizce ya da ülkemizdeki yetkili Kamu Kurumundan alınacak yazı veya İş Alındı Belgesi;taahhüt işleri dışındaki işler için işyerinde çalıştırılacak işçi sayısını belirten dış temsilciliğimizden alınacak yazı veya Uygun Görüş Belgesi,

    c)

    Bayındırlık ve İskan Bakanlığından alınan Yurt Dışı Müteahhitlik Belgesi veya Yurt Dışı Geçici Müteahhitlik Belgesi,

    İşverenler, yurt dışında yapacakları işi, yeni tescil edecekleri işyeri dosyasından bildirilecek sigortalı- larca gerçekleştireceklerse; işletme merkezlerinin bağlı olduğu üniteye işyeri dosyası tescil ettirerek, sosyal sigorta yükümlülüklerini bu dosyadan yerine getirirler 2.

     

    Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamayan ülkelerde Türk işverenlerin yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçi- leri hakkında emeklilik primi olan uzun vadeli sigorta kolu primleri alınma- yacak, sadece kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanacak, isteyen işçiler kendi primlerini isteğe bağlı sigorta ile ödeyebi- leceklerdir.

    ) (Ek: 17/4/2008-5754/3 md.) Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş

    üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır ve bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Bu sigortalıların uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak istemeleri halinde, 50 nci maddenin ikinci fıkrasındaki Türkiye’de yasal olarak ikamet etme şartı ile aynı fıkranın (a) bendinde belirtilen şartlar aranmaksızın haklarında isteğe bağlı sigorta hükümleri uygulanır. Bu kapsamda, isteğe bağlı sigorta hükümlerinden yararlananlardan ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz.(Ek cümle: 13/2/2011-6111/24 md.) Bu bent kapsamında yurt dışındaki işyerlerinde çalışan sigortalıların, bu sürede ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılır.

     

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir