29.9.2005 R.G.
Yönetmelik
Içisleri Bakanligi ve Bayindirlik ve Iskan Bakanligindan:
Belediyelerin Arsa, Konut ve Isyeri Üretimi, Tahsisi,
Kiralamasi ve Satisina Dair Genel Yönetmelik
BIRINCI BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanimlar
Amaç
Madde 1 — Bu Yönetmeligin amaci, belediyeler tarafindan arsa, konut ve isyerleri üretilmesi, tahsisi, kiralanmasi ve satisina iliskin usul ve esaslari düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönetmelik belediyeler tarafindan üretilen arsa, konut ve isyerlerinin tahsisi, kiralanmasi ve satisina iliskin düzenlemeleri kapsar.
Dayanak
Madde 3 — Bu Yönetmelik, 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayili Belediye Kanununun 69 uncu maddesinin üçüncü fikrasina dayanilarak hazirlanmistir.
Tanimlar
Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;
Dar gelirli: Aylik toplam geliri asgari ücretin, büyüksehir belediyesi sinirlari dahilinde iki katini, diger belediyelerde bir buçuk katini geçmeyen aileyi,
Sosyal konutlar: Brüt kullanim alani 100 m2’yi geçmeyen ve düsük maliyetli olarak üretilen konutlari,
Konut: Sosyal konutlar disinda kalan diger konutlari,
Tahsis: Belediye tarafindan üretilen arsa ve sosyal konutlarin, bu Yönetmelikte belirtilen sartlari tasiyanlara, kiymet takdir komisyonu tarafindan belirlenen bedeli karsiliginda ihalesiz olarak verilmesini,
Kiymet takdir komisyonu: Bu Yönetmelige göre üretilecek arsa, konut ve isyerlerinin maliyet bedelini belirlemek üzere, biri insaat mühendisi olmak üzere 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayili Kamulastirma Kanunu hükümlerine göre belediye bünyesinde olusturulacak en az üç kisilik komisyonu,
ifade eder.
IKINCI BÖLÜM
Arsa, Konut ve Isyeri Üretimi
Arsa, konut ve isyeri üretimi
Madde 5 — Düzenli kentlesmeyi saglamak, beldenin konut, sanayi ve ticaret alani ihtiyacini karsilamak amaciyla belediyeler tarafindan imarli ve alt yapili arsalar üretilebilir. Belediyeler tarafindan öncelikle dar gelirliler için farkli büyüklüklerde sosyal konutlar üretilir. Sosyal konutlar disinda, belediyelerce konut üretilip satilabilir. Bu satislardan elde edilecek gelirden sosyal konutlarin finansmanina katki saglanabilir.
Arsa temininde, konut ve isyeri yapiminda kredi kuruluslari, Toplu Konut Idaresi Baskanligi ve diger ilgili kamu kurum ve kuruluslariyla ortak projeler yapilabilir.
Ayrica, ihtiyaç olmasi halinde degisik büyüklüklerde ve özelliklerde isyerleri üretilebilir.
Arsa temini ve imar plani
Madde 6 — Arsa, konut ve isyerlerinin üretiminde ihtiyaç duyulacak arsa ve araziler 2942 sayili Kamulastirma Kanunu hükümlerine göre temin edilir. Temin edilen arsa ve arazilerin satis ve tahsisinde önce imar planlari tamamlanir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Arsa ve Konut Tahsisi
Arsa ve konut tahsis sartlari
Madde 7 — Konut yapilmak amaciyla arsa tahsis edilecekler ile sosyal konut tahsis edileceklerde asagidaki sartlar aranir:
a) Dar gelirli olmak,
b) Kendisinin, esinin veya onsekiz yasindan küçük çocuklarinin o belediye siniri içinde konutu veya konut yapmaya müsait arsasi bulunmamak,
c) En az bir yildan beri o belediye sinirlari içinde ikâmet ediyor olmak,
d) Afete maruz kalmis olmak,
e) Sanayi bölgelerinden nakledileceklerden olmak,
f) 20/7/1966 tarihli ve 775 sayili Gecekondu Kanunu uygulamalari kapsaminda hak sahibi olup, gecekondu islahi ve tasfiyesi sebebiyle açikta kalacak olmak,
Tahsisten yararlanacaklarin bu maddede aranan sartlardan (a), (b) ve (c) bentlerindeki sartlarin üçüne birlikte, ya da (d), (e) ve (f) bentlerinde belirtilen sartlardan herhangi birine (c) bendinde belirtilen sartla birlikte sahip olmalari gerekir.
Tahsis edilecek arsa miktarindan fazla müracaat olmasi halinde uygulanacak puanlama kriterleri belediye tarafindan çikarilacak yönetmelikle belirlenir. Aile nüfusu, dul, engelli, evde yatalak hasta bulunmasi, çocuklarin gelir getirici bir iste çalisip çalismamasi, aile bireylerinin sahip oldugu araç ve diger varliklar, gazi, sehit es ve çocuklari ile diger hususlar puanlama kriterleri olarak dikkate alinir.
Arsa tahsisi
Madde 8 — Arsa tahsis bedeli kiymet takdir komisyonu tarafindan belirlenecek degerden asagi olamaz.
Pesinat olarak alinacak tutar arsa bedelinin %20’sinden az olamaz. Pesinat alindiktan sonra kalan borcun aylik taksitler halinde ödenmesi esas olmakla birlikte degisik ödeme planlari da uygulanabilir. Ancak toplam ödeme süresi 10 yildan fazla olamaz.
Tapu devri pesinat alindiktan sonra yapilir.
Arsa bedelinin pesin ödenmesi halinde %25’e kadar indirim yapilabilir.
Kooperatiflere arsa tahsisi
Madde 9 — Üyelerinin tamami 7 nci maddede belirtilen sartlari tasiyanlardan olusan kooperatiflere arsa tahsis edilebilir. Bu kooperatiflerden tahsisten önce, üyelerinin tamaminin bu sartlari tasidiklarina dair belgeler istenir.
Arsa bedeli tamamen ödeninceye kadar kooperatif üyeliklerinin devri ancak belediye encümeninin izni ile olur.
Konut yapilmamasi
Madde 10 — Konut yapilmak amaci ile tahsis edilen arsalar bu amaç disinda kullanilamaz ve üzerine konut yapilip 5 yil kullanilmadan baskalarina satilamaz ve devredilemez.
Konutlar için insaata baslama ve yapim süreleri belediye meclisi tarafindan belirlenir. Insaata baslama süresi üç yil, insaati tamamlama süresi üç yil olmak üzere, verilecek süre toplam alti yili geçemez. Ancak, toplam alti yili geçmemek kaydiyla konut yapimina baslama ve bitirme süreleri belediye encümen karari ile uzatilabilir.
Verilen süre içinde konut yapimina baslanilmamasi veya süresinde konutun bitirilememesi halinde tahsis iptal edilerek arsa geri alinir.
Konut tahsisi
Madde 11 — Konutlarin tahsis bedeli, kiymet takdir komisyonunca her türlü giderler dahil edilerek tespit edilecek maliyet bedelinden asagi olmamak üzere belirlenir.
Pesinat olarak alinacak tutar, konut bedelinin %10’undan az olmamak üzere, konut büyüklüklerine göre belirlenebilir. Ancak toplam ödeme süresi 20 yili geçemez.
Konut tahsis edilen kisi konutu 5 yil süreyle baskasina satamaz ve devredemez. Bu husus tapu siciline serh edilir.
Ödemenin geciktirilmesi ve tahsisin iptali
Madde 12 — Arsa ve sosyal konut bedeline iliskin taksit ödemelerinin eksik yapilmasi veya hiç yapilmamasi durumunda 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun geregince belirlenen orani geçmemek üzere gecikme faizi alinir.
Taksit ödemesinin toplam 3 ay süre ile yapilmamasi durumunda, borcun gecikme faizleriyle birlikte 30 gün içinde ödenmesi, ödenmemesi halinde tahsisin iptal edilecegi ilgiliye yazili olarak bildirilir. Bildirime ragmen borcun ödenmemesi halinde tahsis iptal edilir.
Kiralama
Madde 13 — Sosyal konutlar, 7 nci maddede belirtilen kisilere belediye encümeni tarafindan belirlenen bedel üzerinden kiralik olarak tahsis edilebilir.
Kira artislari mahallin sartlarina göre belediye meclisince belirlenir. Kira süresi, zorunlu hallerde belediye meclisince belirlenecek kira artislari uygulanmak sartiyla belediye encümen karari ile uzatilabilir.
Kira süresi doldugu halde konutu bosaltmayanlar ile kira sözlesmesine aykiri davrananlar 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayili Devlet Ihale Kanununun 75 inci maddesi hükümlerine göre tahliye edilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Arsa, Konut ve Isyerlerinin Satisi
Arsa satisi
Madde 14 — Düzenli kentlesmeyi saglamak üzere belediye tarafindan üretilen arsalarin 7 nci madde kapsami disinda kalanlara satisi 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayili Devlet Ihale Kanunu hükümlerine göre yapilir.
Konut ve isyeri satisi
Madde 15 — Sosyal konutlar disindaki konutlar ile isyerlerinin satisi asagida belirtilen esaslara göre yapilir:
a) Bedelin tespiti: Satis bedeli, arsa paylari dahil olmak üzere kiymet takdir komisyonunca belirlenecek maliyet bedeline en az %5 ilave yapilmak suretiyle belediye encümeni tarafindan tespit edilir.
b) Ilan: Konut ve isyerlerinin satis sartlari, yerleri, büyüklükleri, sayilari, özellikleri, fiyatlari, müracaat sekli, son müracaat tarihi ile diger hususlarin ilani 22 nci madde hükümlerine göre yapilir.
c) Teminat: Konut ve isyeri satislarinda teminat alinip alinmayacagi, alinacaksa miktar veya orani ilanda belirtilir.
d) Satis: Konut ve isyerleri açik artirma usulüyle satilir. Konut ve isyerleri, encümen tarafindan önceden belirlenen fiyat üzerinden satisa sunulur ve ihale en yüksek teklifi veren istekli üzerinde birakilir. Satisa sunulan konut ve isyerine alici çikmamasi halinde, yeniden ihaleye çikarilmaksizin belirlenmis olan fiyat üzerinden satis yapmaya belediye encümeni yetkilidir. Satisa sunulup da satilmayan konut ve isyerlerinin fiyatlari, her yil günün sartlarina göre yeniden belirlenir.
e) Indirim: Satisa çikarildigi halde alicisi çikmayan konutlara en az 30 kisiden olusan gruplarin talip olmasi halinde indirim yapilabilir. Belli faaliyetler için tahsis edilecek isyerlerinde söz konusu meslek mensuplarina öncelik taninabilecegi gibi satis bedeli üzerinden indirim de uygulanabilir. Indirim orani %25’i geçemeyecegi gibi satis bedeli hiçbir sekilde konut ve isyerleri maliyetinin altinda belirlenemez. Bu bent uyarinca kendisine konut satisi yapilan kisi konutu 5 yil süreyle baskasina satamaz ve devredemez. Bu husus tapu siciline serh edilir.
f) Ödeme plani: Konut ve isyeri satislarinda alinacak pesinat tutari, satis bedelinin %50’sinden az olmamak üzere belirlenir. Kalan miktar en çok 2 yil içerisinde ve belirlenecek plana göre ödenir. Bu sekildeki taksitli satislar için belediye meclisince belirlenecek vade farki uygulanir. Borcun zamaninda ödenmemesi halinde sözlesme hükümlerine göre hareket edilir. Konut ve isyerlerinin satisinda banka kredisi ve diger finansman araçlarindan yararlanilabilir.
BESINCI BÖLÜM
Çesitli ve Son Hükümler
Belediye meclisinin yetkisi
Madde 16 — Belediye meclisi, dar gelirli tanimina iliskin miktari %25’e kadar artirmaya veya düsürmeye; tahsis ve satislarda alinacak pesinat miktarlarini ve pesin ödemelere uygulanacak indirim oranini, tahsis ve satislarda uygulanacak taksit süreleri ile vade farkini, yillik kira artis oranini, satislarda uygulanacak grup veya meslek indirim oranini belirlemeye; 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun geregince belirlenen orani geçmemek üzere gecikme faizini tespit etmeye yetkilidir.
Tahsis ve satis yetkisi
Madde 17 — Arsa, konut ve isyeri tahsisi, kiralama ve satislari belediye encümeni karari ile yapilir. Belediye encümeni kisilerin dar gelirli kapsamina girip girmedigini belirlemeye, tahsis, kiralama ve satisin yapilip yapilmamasina, satislarda teklif edilen fiyatin yeterli olup olmadigina ve ihaleyi sonuçlandirip sonuçlandirmamaya yetkilidir.
Aile nüfusu, dul, engelli, evde yatalak hasta bulunmasi, çocuklarin gelir getirici bir iste çalisip çalismamasi, aile bireylerinin sahip oldugu araç ve diger varliklar, gazi, sehit es ve çocuklari ile benzer özel durumlari olanlara belediye encümeni tarafindan kiymet takdir komisyonu tarafindan belirlenen miktar üzerinden baskaca sart aranmaksizin arsa ve konut tahsis edilebilir.
Kisitlama
Madde 18 — Bir kisiye birden fazla arsa ve konut tahsis edilemez, kiraya verilemez. Tahsis sartlarini tasimadiklari sonradan anlasilanlarin tahsisi iptal edilir. Bu sekilde tahsisi iptal edilenler ile taksitli ödeme sartlarina uymadiklari için tahsisi iptal edilenlere bir daha tahsis yapilmaz.
Yaniltici beyanda bulunmak suretiyle arsa ve konut tahsisinden yararlandigi tespit edilenler hakkinda Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulunulur.
Taksitle arsa, konut ve isyeri tahsis edilmesi veya satilmasi halinde, tapu üzerine ipotek konulur ve borcun tamami ödenmeden ipotek kaldirilmaz.
Sözlesme düzenlenmesi
Madde 19 — Arsa, konut ve isyeri tahsis ve satislari ile konut kiralanmasinda ilgili kisiler veya kooperatif arasinda, tahsis veya satis sartlari, arsa, konut ve isyerlerinin kullanim sartlari, tahsis ve satisin taksitle yapilmasi halinde taksitlerin ödeme süresi ve vade farki, zamaninda ödenmeyen taksitlere uygulanacak gecikme faizi ile tahsis veya satisin iptal edilmesi ve diger hükümler bir sözlesme ile düzenlenir.
Geri ödeme
Madde 20 — Tahsis ve satisin iptali durumunda, o güne kadar tahsil edilen arsa bedeli ile baslanip da bitirilmeyen konut ve isyerlerinin kiymet takdir komisyonunca belirlenen degeri üç yil içinde ilgililere ödenir. Ancak bu sekilde geri ödemelerde faiz, zam ve benzeri ilave yapilmaz.
Yeniden degerleme
Madde 21 — Arsa ve konutlarin tahsis, kiralama ve satislarinda pesinat alindiktan sonra kalan borç miktari her yil bir önceki yilin tüketici fiyat endeksi ile çarpilarak yeniden degerlemeye tabi tutulur.
Ilan
Madde 22 — Uygulamada açiklik ve rekabetin saglanmasi için, 2886 sayili Devlet Ihale Kanununa tabi olmayan tahsis, kiralama ve satislarda arsa, konut ve isyerlerinin yeri, büyüklügü, tahsis ve satis sartlari, müracaat yeri ve süresi, bedeli, ödeme plani, vade farki ve gecikme faizi, kullanim kosullari, tahsisin iptal sartlari ve diger hususlar son müracaat gününden en az on bes gün önceden belediyenin internet sitesinde, ilan panolarinda ve uygun görülecek diger vasitalarla ilân edilir.
Büyüksehirlerde uygulama
Madde 23 — Büyüksehir belediyesi sinirlari dahilinde arsa, konut ve isyeri üretilmesi, tahsisi, kiralanmasi ve satisina iliskin görev ve yetkiler 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayili Büyüksehir Belediyesi Kanunun 7 nci maddesinin birinci fikrasinin (e) bendi hükmünce büyüksehir belediyeleri tarafindan yerine getirilir.
Yönetmelik
Madde 24 — Belediyeler, 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayili Imar Kanunu ve bu Kanuna dayanilarak çikarilan yönetmelikler ile bu Yönetmelik hükümlerine aykiri olmamak kaydiyla arsa, konut ve isyeri üretimi, tahsisi, satisi ve kiralanmasina iliskin diger hususlari belediye meclisi karari ile çikaracaklari yönetmelikle düzenlerler.
Yürürlük
Madde 25 — Bu Yönetmelik yayimi tarihinde yürürlüge girer.
Yürütme
Madde 26 — Bu Yönetmelik hükümlerini Içisleri Bakani ile Bayindirlik ve Iskan Bakani yürütür.