Kooperatif kurmak için bakanlığa gitme devri kapandı

Kooperatif kurmak için bakanlığa gitme devri kapandı

23 Mart 2013  12:44

 

 
 
SÜMEYRA KIRCA – ANKARA HABERLER EKONOMİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kooperatif kuruluşu için vatandaşların bakanlığa gelmek zorunda olmadığını açıkladı.

Bakan Hayati Yazıcı konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Kooperatif kuruluşu için vatandaşlar bakanlığa gelmek zorunda kalmayacak. Vatandaşlarımıza rehberlik edecek örnek ana sözleşmeleri hazırladık. Bunlara göre kurulacak kooperatiflerin kuruluş izin işlemleri Ticaret İl Müdürlükleri’nde yapılacak. Böylece küçük tasarruflar kooperatif girişimlerle daha hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılacak.” ifadelerine yer verildi. Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı ile ticari hayatın ihtiyaçları doğrultusunda yeni örnek ana sözleşmeler hazırlayarak yürürlüğe koyduklarını bildiren Yazıcı, bakanlık tarafından çıkarılan son genelge ile Ticaret İl Müdürlükleri’ne kooperatif kurma izni verdiklerini kaydetti. Bakan Hayati Yazıcı, şu ifadeleri kullandı:

“Hazırlanan bu genelge ile 15 Kasım 2012 tarihi itibariyle hizmet vermeye başlamış olan 81 ildeki Ticaret İl Müdürlüklerine, Karayolu Yolcu, Karayolu Yük, Üretim ve Pazarlama, Kadın Girişimi Üretim ve İşletme, Tüketim, Temin Tevzi, Turizm Geliştirme, Küçük Sanat, Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama, Pazarcılar İşletme Kooperatiflerinin kuruluş ve ana sözleşme değişikliklerine izni verme yetkisi devredildi. Böylelikle kooperatif ortakları, kuruluş izni için bakanlığın merkez teşkilatına ulaşma zahmetinden kurtulmuş oldu. Hizmetin yerinden verilmesi ile vatandaş ve idare arasındaki mesafe sıkıntısı ortadan kalktı, bürokratik işlem süreci kısaldı ve kırtasiye masrafları azaldı. Örnek ana sözleşmeler bakanlığın internet sitesinde yayınlandı. Yeni örnek ana sözleşmeler, mevcut düzenlemelerdeki sıkıntılar göz önünde bulundurularak, ticari mevzuata getirilen son değişikliklere göre uyarlandı. Kooperatif kurmak veya ana sözleşmelerinde değişiklik yapmak isteyen vatandaşlar, bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan örnek ana sözleşmelerin boş yerlerini doldurup, noterde onaylattıktan sonra, kooperatifin türüne göre ilgili evrakını tamamlayarak, Ticaret İl Müdürlükleri’nde işlemlerini gerçekleştirebilecekler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir