(3) Uygulama sırasında Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından talep edilmesi hâlinde, hak sahiplerinin de görüşü alınarak, riskli alanlardaki yapılar ile riskli yapılara elektrik, su ve doğal gaz verilmez ve verilen hizmetler kurum ve kuruluşlar tarafından durdurulur.
Tahliye ve yıktırma
MADDE 5 – (1) Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda, öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir.
(2) Uygulamanın gerektirmesi hâlinde, birinci fıkrada belirtilenler dışında olup riskli yapıyı kullanmakta olan kişilere de birinci fıkra hükümleri uygulanabilir. Bu kişiler ile yapılacak olan anlaşmanın, bunlara yardım yapılmasının ve enkaz bedeli ödenmesinin usul ve esasları Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.
(3) Uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre verilir. Bu süre içinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunulur. Verilen bu süre içinde de maliklerince yıktırma yoluna gidilmediği takdirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafı ile gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılır veya yaptırılır.
(4) Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen usullere göre süresinde yıktırılmadığı tespit edilen riskli yapıların yıktırılması, Bakanlıkça yazılı olarak İdareye bildirilir. Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıkılır veya yıktırılır. Uygulamanın gerektirmesi hâlinde Bakanlık, yukarıdaki fıkralarda belirtilen tespit, tahliye ve yıktırma iş ve işlemlerini bizzat da yapabilir.
(5) Bakanlık veya İdare tarafından yapılan yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verir.
Uygulama işlemleri
MADDE 6 – (1) Üzerindeki bina yıkılarak arsa hâline gelen taşınmazlarda daha önce kurulmuş olan kat irtifakı veya kat mülkiyeti, ilgililerin muvafakatleri aranmaksızın Bakanlığın talebi üzerine ilgili tapu müdürlüğünce resen terkin edilerek, önceki vasfı ile değerlemede bulunularak veya malik ile yapılan anlaşmanın şartları tapu kütüğünde belirtilerek malikleri adına payları oranında tescil edilir. Bu taşınmazların sicilinde bulunan taşınmazın niteliği, ayni ve şahsi haklar ile temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan her türlü şerh, hisseler üzerinde devam eder. Bu şekilde belirlenen uygulama alanında cins değişikliği, tevhit ve ifraz işlemleri Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından resen yapılır veya yaptırılır. Bu parsellerin malikleri tarafından değerlendirilmesi esastır. Bu çerçevede, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir. Bu karara katılmayanların bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, Bakanlıkça rayiç değeri tespit ettirilerek bu değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır. Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir ve yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır veya Bakanlıkça uygun görülenler TOKİ’ye veya İdareye devredilir. Bu durumda, paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya uyularak işlem yapılır.
SAYIN KEMAL ÖZMEN
VERDiGINiZ DEGERLi BiLGiLER iCiN SAHSIM VE OKUYANLAR ADINA COK TESEKKÜR ETMEK iSTERiM.
KENSEL DÖNÜSÜM YASASI MALESEF YETERiNCE DETAYLARI KAPSAMAMAKTADIR.
BU NEDENLE CEVAPLARINI BULAMADIGIM ASAGIDAKi SORULARIMA CEVAP VERiRSENiZ PEK COK KiSiNiN AYDINLANMASINI SAGLAYACAKSINIZ.
CEVABLARINIZ iCiN SiMDiDEN TESEKKÜRLER.
SAYGILARIMLA
Ö.KIRAN
ÖRNEK:
KENTSEL DÖNÜSÜM ALANLARI DISINDA 1982 YAPIMI 10 KATLI BiNA HER KATTA 1 DAiRE VAR,
DEPREMDE EN UFAK BiR HASAR OLMADI, BiNANIN DIS CEPHESiNiN MANTOLANMASI, ASANSÖRÜNÜN RESTERASYONU, KALORiFER TESiSATININ YENiLENMESi VS. GiBi BAKIM MASRAFLARINDAN KURTULMAK iCiN 2/3 COGUNLUK BiNANIN ESKi VE RiZKLi OLDUGU GEREKCESi iLE MÜTEAHHiDE KAT KARSILIGI VERiLMESiNE KARAR VERMiSTiR.
SORULAR:
1) YAPILACAK DEPREME DAYANIKLILIK TESTLERi NETiCESiNDE BiNANIN TAKViYE EDiLMESi GEREKTiGI ORTAYA CIKARSA, 2/3 ÜN KAT KARSILIGI MÜTEAHHiDE VERiLMESi KARARINA UYMAK ZORUNLUMUDUR?
2) RiZKLi CIKMASI HALiNDE BiNA YIKILACAK VE TAPU ARSAYA DÖNÜSTÜRÜLECEKTiR.
A) BiNANIN ESKiSi GiBi AYNEN YANi 10 KATLI OLARAK YAPILMASINDA iSRAR EDEBiLiRMiYiM, YOKSA 2/3 ÜN iSTEDiGi GiBi DAiRE ALANININ KÜCÜLMESi PAHASINA, MÜTEAHHiDE VERiLECEK 3 KAT KARSILIGINDA BiNANIN 13 KAT OLARAK KAT KARSILIGI YAPILMASINI KABUL ETMEK ZORUNLUMUDUR?
( EXTREM DURUMDA: 2/3 COGUNLUGUN iCiNDE iNSAATI YAPACAK OLAN MÜTEAHHiT DE VARSA VE 184 M2 OLAN DAiRELERiN 100 ER M2 YE DÜSÜRÜLEREK BiNANIN 18 KATLI YAPILMASINA VE 8 DAiRENiN MÜTEAHHiDE VERiLMESiNE KARAR VERiLiRSE KARARI KABUL ETMEK ZORUNLUMUDUR ?
B) KENTSEL DÖNÜSÜM ALANLARI DISINDA BULUNAN
( ÖRNEGiN KADIKÖY SUADiYE) BiNALAR RiZKLi CIKARSA BU BÖLGEDE KENTSEL DÖNÜSÜM YASASI MI, YOKSA KAT MÜLKiYET YASASI KURALLARIMI GECERLiDiR?
C) DAHA iYi TEKLiFLER VARKEN 2/3 ÖZEL NEDENLERLE DAHA KÖTÜ TEKLiF VEREN FiRMAYI TERCiH EDERLERSE BU KARARA UYMAK ZORUNLUMUDUR?
D) MÜTEAHHiT AYNI DEGERDE KAT SAHiBi OLANLARDAN BAZILARINA ÖZEL AVANTAJLAR SAGLAYARAK (ÖRNEGiN BAZI KAT MALiKLERiNE FARK PARA ÖDEMEK, ÖZEL DAHA PAHALI MALZEMELER KULLANMAK, ZEMiN KATTKi DÜKKANA BODRUMDA ÖZEL DEPO ÖNGÖREREK DÜKKAN iLE DiREKT iRTiBATLANDIRMAK GiBi ) 2/3 COGUNLUGU SAGLIYORSA KARARLARI KABUL ETMEK ZORULUMUDUR?
E) ARSA PAYLARI ESiT ANCAK DAiRE LERiN ALANLARI 184 M2 , DÜKKAN ALANI ISE 145 M2 DiR.
YENi YAPILACAK BiNADA iSE DAiRE ALANLARI % 30 KÜCÜLÜRKEN, DÜKKAN ALANI (13 KATLI BiNALARDA CIKAMA YAPILMADIGINDAN) SADECE % 10 KÜCÜLMEKTE VE DAiRELER HiSSELERiNDEN DÜKKANA NAZARAN DAHA FAZLA FERAGATTE BULUNMAKTADIRLARDiR.
DiGER KAT MALiKLERi DÜKKANIN BU SURETLE ELDE ETTiGi DEGER ARTISINDAN PAY TALEP EDEBiLiRLERMi?