A. DAĞILMA SEBEPLERİ (3476 sayılı kanunun 20’nci maddesi ile değişik)
Madde 81 – Kooperatif:
1. Anasözleşme gereğince,
2. Genel Kurul kararı ile,
3. İflasın açılmasıyla,
4. Kanunlarda öngörülen diğer hallerde, ilgili bakanlığın mahkemeden alacağı karar üzerine,
5. Diğer bir kooperatifle birleşmesi veya devralınması suretiyle,
6. Üç yıl olağan genel kurulunu yapmaması halinde,
7. Amacına ulaşma imkanının bulunmadığının ilgili Bakanlıkça tespiti halinde mahkemeden alacağı kararla,
dağılır.
Konut yapı kooperatifleri, anasözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların ortaklar adına tescil edilmesiyle amacına ulaşmış sayılır ve dağılır. Ancak tescil tarihinden itibaren 6 ay içerisinde usulüne uygun şekilde anasözleşme değişikliği yapılarak kooperatifin amacının değiştirilmesi halinde dağılmaya ilişkin hüküm uygulanmaz. Konut kooperatiflerinde yapı kullanma izninin alınmasını müteakip en geç bir yıl içinde ortakların Kat Mülkiyeti Kanununa göre ferdi münasebet işleri sonuçlandırılır.
Mahkemece veya genel kurulca tasfiye memurları seçilmediği takdirde tasfiye işlerini yönetim kurulu yapar. Tasfiye kurulu üyelerine, atamayı yapan merci tarafından tespit edilecek miktarda ücret ödenir.
Anasözleşme ile özel bir nisap belirlenmemiş ise, tasfiye halinde kooperatiflerin genel kurul toplantılarında nisap aranmaz. Kararlar oy çokluğu ile verilir.
Tasfiye kurulunun görevleri anasözleşmede gösterilir.
Tasfiye kurulu üyeleri, tasfiye işlerinin biran önce bitirilmesi için çalışmakla yükümlüdür.
56 ncı maddenin 1 inci fıkrasının 3 üncü bendi ile 62 nci madde hükümleri tasfiye kurulu üyeleri hakkında da uygulanır.
B. TİCARET SİCİLİNE BİLDİRME
Madde 82 – İflastan gayrı hallerde kooperatifin dağılması, yetkili organlar tarafından Ticaret Siciline tescil ile ilan ettirilir. Yetkili organların kimler olacağı Anasözleşmede gösterilir.
dikili incikent konut kooperatifi 2004 yılında kooperatifin fesih kararı olarak ticari sicilde resmi gazetede yayınlanarak askıya alınarak tasviye kurulu kurulmasına rahmen tasviye kurulu görevini yerine getirmediği görülmektedir ticari sicil müdürlüğüne yaptığımız başvuru netiçesinde tasviye kurulunun yapması gereken genel kurul toplantıları yapmadığı ve site yönetimi kooperatifle ilgili 2008yılında belge lazım olduğu için tasviye kurulundan belge istenilince apar topar bir kurul yapılmak suretiyle ticari sicilden bu belge temin edildiği görülmüştür şimdi site ile ilgili işlerde kullanılmak üzere ticari sicil müdürlüğünden ticeri sicil belgesi ile site yönetimine yetki belgesi verilmesi gerektiği icin kooperatif yönetiçileri ve tasviye kurulunun görevlerini yapmayarak sucişlediği görülmektedir site yönetimi olarak yasal işlem başlatmak istiyoruz incikent sitesini bilen ve bu konuda uzman biri olarak sizin fikrinize bilgilerinize beni bilgilendirirseniz sevinirim
incikent sitesi yönetimi başkanı yüksel canlı