Kooperatiften ev veya isyeri alirken dikkat edilmesi gereken hususlar

Yapı kooperatiflerine ortak olur iken dikkat edilecek hususlar:

Günümüzde kooperatifçilik uygulamalarında bazı sorunların yaşandığı bilinmektedir. Bu sorunların başında inşaatın uzun sürmesi, baştan tahmin edilen fiyattan fazlaya mâl olması, kalitesiz olması gibi sorunlar gelmektedir.

Bunların da ötesinde çoğu kişinin kooperatife girmekle zarara uğradığı, hatta dolandırıldığı şeklinde yakınmalarına da tanık olmaktayız.

Bu nedenle bütün bu olumsuzluklardan zarar görmemek için kişilerin kooperatiflere ortak olur iken genelde aşağıdaki hususlara özen göstermeleri gerektiğini önerebiliriz:

12.1) Kooperatifin, tescil edilerek tüzel kişilik kazanıp kazanmadığı incelenmelidir.

Kooperatifler, Ticaret Sicili Memurluğu’na tescil ve ilan edilmek suretiyle tüzel kişilik kazanan kuruluşlardır. Bu nedenle öncelikle ortak olunması istenilen kooperatifin ticaret siciline tescil edilerek tüzel kişilik kazanıp kazanmadığı konusu ticaret sicil numarasından öğrenilmesi gerekir. Aksi halde, yani ortada kuruluş işlemlerini tamamlamamış bir kooperatif sözkonusu ise yapılan yasal olmayan işlemlerden dolayı kooperatif tüzel kişiliği değil, bu işlemleri yapanlar şahsen sorumlu olacaklardır.

12.2) Kooperatif Anasözleşmesinin temin edilerek incelenmesi gerekmektedir.

Kooperatifler, özelliği olan teşekküllerdir. Yapı Kooperatiflerinin Anasözleşmesi 1163 sayılı Kooperatifler Yasası’nın 88.maddesine istinaden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından tip olarak (örnek olarak) hazırlanmıştır.

KONUNUN DEVAMINI Kooperatife Ortak olurken dikkat edilecek hususlar KİTABIMIZDA BULABİLİRSİNİZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir