Tütün kooperatifleri ile tütün üreticileri artık aracılara mahkum değil.-Mali müşavir Evren Özmen

Tütün kooperatifleri ile tütün üreticileri artık aracılara mahkum değil.

Mali Müşavir Evren Özmen

Bu yazı muhasebe Tr Sitesi için hazırlanmıştır

Kooperatiflerin gelir dağılımının düzeltilmesi, toplumsal eşitsizliğe olan yaklaşımı ile bu yönde kullanılması gereken çok önemli bir enstrüman olduğuna şüphe yok.

Bu kapsamda güzel bir gelişme var, Tütün kooperatifleri,

Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri sayesinde artık Tütün üreticisi, bundan sonra ürettiği tütünü yasal çerçevede, kaçak muamelesi görmeden, kendisinin de ortağı olacağı kooperatifleri aracılığıyla serbest bir şekilde satabilecek, Kooperatifler, kendi bölgelerinden aldıkları tütünlerin paketleme, taşıma, bandrolleme ve satış işlemlerini kayıtlı gerçekleştirebilecekler, bu sayede aracılar ortadan kalkacak ve tütün üreticisi, kendi ürettiği tütünden daha fazla pay alabilecek.

Aslında süreç 7061 sayılı Kanun’un 62’inci maddesi kapsamında; Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun’un 6’ıncı maddesine eklenen Ek 11’inci fıkra ile kooperatiflerin “tütün ticaret yetki belgesi” almalarına ve “sarmalık kıyılmış tütün tesisi” kurabilmelerine imkân sağlanması ile başladı.

7061 sayılı kanunda” tek başına kıyılıp içilebilme vasfına sahip tütün çeşitlerinin üretildiği Kurumca belirlenen merkezlerdeki tütün üreticilerinin bir araya gelerek kurduğu kooperatiflere, müracaatları halinde Kurum tarafından tütün ticareti yetki belgesi ve sarmalık kıyılmış tütün tesisi kurulması için yetki verilir. Bu kooperatifler ihtiyaç duydukları tütünü sözleşmeli olarak temin edebilecekleri gibi sözleşme dışı üretilmiş tütünleri de Kuruma bildirmek kaydı ile satın alabilirler. Kurumun izni ile tütün iç ve dış ticareti ve sarmalık kıyılmış tütün üretim ve ticaretini yapabilirler” denilmiştir.

İlgili maddenin yürürlük tarihi 01.07.2018 olduğu için , bu ay başı itibari ile tütün üretim ve pazarlama kooperatifleri kuruluşlarının hız kazandığını görüyoruz.

Tütün üretim ve pazarlama kooperatifleri

1- En az 250 kişi ile kurulmaları gerekmektedir.

2- Kurucuların tütün üreticisi gerçek kişi olmaları gerekmektedir.

3- Tüzel kişiler ve aracılar kooperatife ortak olamaz

4- Tütün Üretim ve Pazarlama kooperatiflerin çalışma bölgeleri ilçe sınırlarıdır.

5- Kooperatife ortak  olmak isteyenlerin, faaliyetleri arasında tütün ve tütün ürünleri bulunan başka bir kooperatife ortak olmaları mümkün değildir.

6- Kendi ürettiği tütünü satmanın dışında, tütün ürünü üzerinde ticaret ve komisyonculuk yapanlar kooperatife ortak olamaz

7- Kuruluş sırasında tüm kurucu ortakların tütün üreticisi olduğunu gösterir, başvuru tarihi itibariyle son 6 ay içinde düzenlenmiş münferit ya da liste halinde belge sunulması gerekmektedir.

Umarız kısa zamanda sadece yapı kooperatifleri için değil ,diğer kooperatif türleri için de bu şekilde olumlu gelişmeler olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir