Kooperatiflerde  Nasıl Denetlenir ? -EVREN ÖZMEN

Kooperatiflerde  Denetim Kurulu -EVREN ÖZMEN

info@ozmconsultancy.com

Denetim Kurulunu kim seçer ?

Denetçiler, genel kurul namına kooperatifin bütün işlem ve hesaplarını tetkik eder.

cropped-ekran-resmi-2018-03-11-22-45-24.png

Denetim kurulu kaç senelik seçilir ?

Genel kurul, denetleme organı olarak en az bir yıl için bir veya daha çok denetçi seçer. Genel kurul yedek deneçiler de seçebilir. Denetçilerin ve yedeklerinin kooperatif ortaklarından olması şart değildir. (Ek: 6/10/1988 – 3476/16 md.) 56 ncı maddenin birinci fıkrasının birinci ve üçüncü bentlerinde yer alan hükümler denetçiler hakkında da uygulanır.

cropped-ekran-resmi-2015-11-21-18-56-29

Denetim kurulu nasıl çalışır ?

Denetçiler, işletme hesabiyle bilançonun defterlerle uygunluk halinde bulunup bulunmadığını, defterlerin düzenli bir surette tutulup tutulmadığını ve işletmenin neticeleriyle mameleki hakkında uyulması gerekli olan hükümlere göre işlem yapılıp yapılmadığını incelemekle yükümlüdürler. Ortakların şahsan sorumlu veya ek ödeme ile yükümlü olan kooperatiflerde denetçiler, ortaklar listesinin usulüne uygun olarak tutulup tutulmadığını da incelemek zorundadırlar. Yöneticiler, bu maksatla denetçilere defterleri ve belgeleri verirler.Denetçilerin istekleri üzerine müfredat defteri ve bu defterin hangi esaslara göre düzenlendiği ve istenilen her konu hakkında bilgi verilir. Ortaklar gerekli gördükleri hususlarda denetçilerin dikkatini çekmeye ve açıklama yapılmasını istemeye yetkilidirler.

Ekran Resmi 2018-04-23 21.30.14

Denetim kurulunun görevleri

Denetçiler her yıl yazılı bir raporla beraber tekliflerini genel kurula sunmaya mecburdurlar. Denetçiler, görevleri çerçevesinde işlerin yürütülmesinde gördükleri noksanlıkları, kanun veya anasözleşmeye aykırı hareketleri bundan sorumlu olanların bağlı bulundukları organa ve gerekli hallerde aynı zamanda genel kurula haber vermekle yükümlüdürler. Denetçiler yönetim ve genel kurul toplantılarına katılırlar. Ancak, yönetim kurulunda oy kullanamazlar.

shout_1515906769465

Denetçilerin sır saklama yükümlülükleri

Denetçiler, görevleri sırasında öğrendikleri ve açıklanmasında kooperatifin veya ortakların şahısları için zarar umulan hususları kooperatif ortaklarına ve üçüncü şahıslara açıklayamazlar.

Error: Contact form not found.

One thought on “Kooperatiflerde  Nasıl Denetlenir ? -EVREN ÖZMEN

  1. sayın yetkili..eğer denetçiler ortaya çıkardıkları ve öğrendikleri hususları açıklayamıyorlar ise,niye denetliyolar???Kooparatiflerde yolsuzluk yapan kooparatifçiler daha intizam içinde yapsınlar diye mi??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir