SOSYAL KOOPERATİFLER-EVREN ÖZMEN

SOSYAL KOOPERATİFÇİLİK GELİYOR !!!

EVREN ÖZMEN

Toplumdaki dezavantajlı kesimdeki insanlara kooperatifler aracılığı ile topluma entegre etmek mümkün mü ?

woman in black crew neck top wearing white cardigan

 

İtalya’da yıllar önce kurulmuş ve toplumsal aksaklıkları gidermeden çok önemli rol oynayan kooperatifler aracılığı ile bu mümkün hale gelmiştir Örnek olarak 2013 Yılında İtalyan sosyal kooperatifçiliği sayesinde 30.000 kişiye istihdam sağlanmıştır.

adult elder elderly enjoyment

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kooperatifçilik biriminde uzun süredir bu kooperatif ile ilgili saha çalışmalarını devam ettiriyor ve umuyoruz yakın zamanda ana sözleşmesini de yayınlayacak. Yani yakın zamanda ülkemizde de sosyal kooperatifçilik hayata geçecek.

woman holding baby smiling
P

 

Peki nedir bu sosyal kooperatifçilik; Sosyal kooperatifler, sosyo-sağlık ve eğitim hizmetlerini veya dezavantajlı kişilerin işgücü piyasasına sokulmasını amaçlayan çeşitli türdeki faaliyetleri yöneten kooperatiflerdir.

 

woman holding book

Ayrıca sosyal kooperatifler dezavantajlı kesimlerin karşılanmamış ihtiyaçlarına cevap vermek ya da refah seviyelerinin artırılmasını sağlamaya çalışırlar.

 

Peki kimdir bu dezavantajlı kesimler veya insanlar ?

 

-Engelli bireyler

-Çocuklar

-Yaşlılar

-Göçmenler

-Eski Hükümlüler

-Diğer

Sosyal kooperatifler net bir sosyal hedefe sahiptir:

woman in formal coats sitting in front of table

 

Sosyal kooperatiflerin hedefi İşgücü piyasasının dışında bırakılan dezavantajlı kesimlerin iş eğitimini garanti etmek daha önce inaktif olan bu kesimi üretken hale getirmek ve kaynakları ekonomik sisteme sokarak üretken hale getirilmesidir.

 

Sonuç olarak öncelikle Gümrük ve Ticaret bakanlığına bu konudaki çalışmaları için teşekkür ediyoruz. Umuyoruz kısa zamanda bu kooperatifler hayata geçer ve hem sosyal, hem ekonomik yönden ilgili kesimlere fayda sağlar

 

Error: Contact form not found.

Saygılarımızla

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir