7099 SAYILI KANUN İLE KOOPERATİFLERDE YAPILAN DÜZENLEMELER-KOOPERATİF DANIŞMANI MALİ MÜŞAVİR EVREN ÖZMEN

KOOPERATİFLERDE YAPILAN DÜZENLEMELER

info@ozmconsultancy.com

Kooperatif kuruluşu için

shout_1515906769465

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak anasözleşme ile kurulacak. Anasözleşmenin ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personel huzurunda imzalanması gerekecek.

İlgili Bakanlık faaliyet konuları itibarıyla kooperatifleri sınıflandırmaya, çalışma bölgeleri oluşturmaya, kooperatif kuruluşu için asgari ortak sayısından az olmamak üzere ortak sayısı ve kooperatif kurulmasına yönelik diğer şartlar ile usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ilgili Bakanlık tarafından çıkarılacak tebliğ ile belirlenecek.

Kooperatif yönetim kurulu, kooperatifi temsile yetkili kılman kimselerin isimlerini ve imzalarını ticaret siciline bildirir ve bu yetkiye dayanak olan kararlan ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personele tasdik ettirecek.

Kooperatiflerin, kooperatif birliklerinin, kooperatif merkez birliklerinin ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliğinin muhasebe usulleri ve mecbur olarak tutacakları defterler hakkında 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri uygulanacak. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak tebliğ ile belirlenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir