GERÇEK ZAMANLI MUHASEBE BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİ İLE MÜMKÜN MÜ ? BU SAYEDE BANKALAR KREDİ RİSKİNİ ONLİNE TAKİP EDEBİLİR Mİ ?-MALİ MÜŞAVİR EVREN ÖZMEN

 

GERÇEK ZAMANLI MUHASEBE BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİ İLE MÜMKÜN MÜ ? BU SAYEDE BANKALAR KREDİ RİSKİNİ ONLİNE TAKİP EDEBİLİR Mİ ?

Blockchain ve muhasebe

Endüstri 4.0, Şeylerin interneti (IOT) ve büyük data , fintech blockchain gibi tanımların sürekli olarak kullanılmaya ve günlük hayatımıza girmeye başladığı bu dönemde, teknoloji alanındaki önemli gelişmelerin işletmeler bazında muhasebe sektörünü nasıl değiştireceğini veya değiştirebileceğini bu yazıda anlatmaya çalışacağım.

 

Bu değişiklikler özellikle muhasebe yazılımlarında farklılıklar yaratacağı gibi mali müşavirlik ofisleri ile çalışma yöntemlerini ve şekillerini değiştirecektir.

 

Şu anda sanal para birimi olan bitcoini duymayan kalmamakla beraber, bitcoin teknolojisinin arkasında olan blockchain teknolojisi ile neler yapılabileceği konusunda henüz pek fazla farkındalık oluşmamıştır.

 

Blockchain teknolojisi ile sadece sanal para transferi değil, akıllı sözleşmeler, online oylama sistemleri ve türev finansal ürünler için alt yapı oluşturulması mümkün hale gelmek üzeredir.

 

Peki bu teknoloji devrimi muhasebe alanında nasıl değişiklikler ortaya çıkaracaktır.?

 

Blockchain Teknolojisi Tüm Dünyayi Değiştirme Potansiyeli Olduğunu Konusunda Şüphe bulunmamaktadır. Bu değişim kanımca en çok finans sektöründe olacaktır.

 

Bu kadar önemli bir konuda hala bir çok dünya çapında firmanın uygulamaları deneysel düzeydedir.

 

Mevcut muhasebe teknolojisinin durumu

 

Diğer sektörler ile karşılaştırılınca muhasebe teknolojisinin dijitalleşmesi oldukça geri kalmış durumdadır.

 

Yakın zamanda ortaya çıkmış olan blockchain teknolojisi sayesinde çok düşük maliyetler ile resmi defter bilgilerini birden çok yerde eş zamanlı olarak tutmak mümkün hale geleceği gibi sonradan değişiklikler yapılması da mümkün olamayacaktır.

 

Blockchain teknolojisi muhasebe pratiğini nasıl değiştirebilir ?

 

Bilindiği üzere muhasebe çift taraflı kayıt sistemine dayanmaktadır. Çift taraflı kayıt sistemi her ne kadar muhasebe sistemine güveni artırsa da hala şirketler dış denetim için çok yüksek bütçeler ayırmaktadırlar.

 

Blokchain, asla değiştirilemeyen ve kayıtları asla yok edilemeyen bir defterdir. Bu nedenle, başka faydalarının yanında, bir firmanın muhasebe kayıtları için güvenilir ve sürekli güncellenen bir defter olarak faydalı olabilir

 

Her firma kendi muhasebe sistemini ayrı ayrı tutmak yerine müşterek ve kilitli bir sistem üzerinde kalıcı muhasebe kayıtlarını yapabilmesi blockchain teknolojisi sayesinde mümkün olabilecektir.

 

Bu kayıtlar şifreli ve tahrif edilemeyecek şekilde olacaktır. Bu işlem sanal noter onayına benzerlik göstermektedir.

 

Bu standartlaşma finansal tabloların çok kolay bir şekilde doğrulanabilmesini sağlayacaktır.

 

Blockchain tabanlı muhasebeye yönelik ilk adım tamamen bütün muhasebe kayıtlarının blockchain sistemine taşınmasa bile parça parça bir geçiş söz konusu olabilir ve sürecin sonunda da bütün muhasebe sistemi tamamen denetlenebilir hale gelebilir.

 

Blockchain teknolojisi sayesinde dökümanlara dijital parmak izi atayarak ve bu parmak izine zaman damgası vurarak değişmez hale getirilmesi planlanmaktadır. Bu sayede bir çok yerde bilgi değiştirilemez hale gelip aynı zamanda bir çok kaynaktan teyit edilebileceği için finansal sisteme güven artacak, bankalar kredi riskini güncel olarak takip edebilecektir.

 

 

 

 

 

 

Sonuç olarak internet devriminden sonra , blockchain devriminin de bizi beklediği, sadece kısa vadeli düşünerek bitcoin veya diğer sanal birimlerinin değer artış veya azalışlarına odaklanmak yerine blockchain teknolojisi ile neler yapabileceğimizi düşünmenin, inovasyonun sadece yeni ürünler ortaya çıkarmak olmadığını mevcut konvansiyonel şekilde yapılan iş ve işlemlerin daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlamanın da inovatif bir yaklaşım olduğunu, modern dünyanın bilgiye dayalı yeni bir ekonomi sistemi üzerine kurulduğunu ve bu ekonomide rekabet edebilmek için teknolojiye her zamankinden daha çok önem vermemiz gerektiğini düşünmekteyim.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir