Organize Sanayi bölgelerinde tutulması zorunlu ticari defterler -MALİ MÜŞAVİR EVREN ÖZMEN-   08.12.2017

Osb'ler hangi defterleri tasdik ettireceklerdir

 

Organize Sanayi bölgelerinde tutulması zorunlu ticari defterler ve tasdik islemleri hakkında bilgilendirme

Bilindiği üzere organize sanayi bölgeleri uygulama yönetmeliği’nin defter tutma başlıklı 175.maddesinde OSB hesaplarının, Türk Ticaret kanunu’nda belirtilen tutulması zorunlu defterlerde tek düzen muhasebe sistemi esaslarına göre tutulup izleneceği hüküm altına alınmıştır.

6102 Sayılı Türk Ticaret kanunu’nun Defter tutma yükümlülüğü başlıklı 64. Maddesi organize sanayi bölgeleri kapsamında değerlendirildiğinde yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri ( müteşebbis heyet karar defteri) ve yönetim kurulu karar defterinin tutulması gerektiği ilgili defterlerin gerek görüldüğü takdirde elektronik otamda da tutulabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır.

Defterlerin açılış onayı Aralık ayı içinde yapılması gerekmektedir. Kapanışa tabi olan Yevmiye defteri ve karar defterinin kapanış tasdikleri ise aşağıdaki tarihlerde yapılacaktır. Müteşebbis heyet karar defteri yeterli yaprakları olmak kaydı ile açılış onayı olmadan kullanılabilmektedir. Ayrıca sürekli damga vergisi mükellefiyeti açık ise her yıl damga vergisi defterinin de tasdik edilmesini önermekteyiz.

Yevmiye Defteri——–Haziran Ayı sonuna kadar

Karar Defteri————Ocak Ayı sonuna kadar

 

Bilgilerinize Sunarız

Saygılarımızla

Sorularınız için : info@ozmconsultancy.com

Mali Müşavir Evren ÖZMEN

Error: Contact form not found.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir