Kooperatif Kuruluş işlemleri

Ekran Resmi 2017-08-08 10.30.30.png

Kooperatifleri sermaye şirketlerinden ayıran diğer bir özelliği ise kendisine özel bir kanununun olmasıdır. ( 24.04.1969 tarihli ve 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu ). Sermaye şirketleri kurulurken Yeni Türk Ticaret Kanunu hükümleri uygulanırken kooperatifler ise 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na tabi olarak kurulurlar. 24.04.1969 tarihli ve 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 1. Maddesinde kooperatiflerin tanımı şöyle yapılmıştır: “Kooperatifler; tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını iş gücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara kooperatif denir. Kooperatifler en az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kurulur[1]. Tanımında da anlaşılacağı üzere kooperatifler bir veya birkaç kişinin tek başına yapamayacakları faaliyetleri “ güç birliği ” sayesinde gerçekleştirmektedirler Günümüzde birçok kooperatif türü bulunmaktadır. Konut Yapı kooperatifleri, tarım kooperatifleri vs… bunlara birer örnektir. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na göre Yönetim Kurulu en az üç üyeden oluşur ve bu kişilerin genel kurul üyeleri arasından seçilmesi zorundadır ( Madde: 55 ). Ancak denetim kuruluna seçilecek üyeler için böyle bir zorunluluk yoktur. Yani denetim kurulu üyeleri kooperatif üyesi olmayan kişilerden oluşabilir (Madde: 65 ). Kooperatiflerin kuruluş işlemleri için gerekli olan evraklar ve tutulması gereken defterler ise şunlardır:

A – Kooperatif Sözleşmesinde Bulunması Gerekli Hususlar:

  1. Sözleşme onay tarihi,
  2. Kooperatifin unvanı ve merkezi,
  3. Kooperatifin amacı ve çalışma konuları, varsa süresi,
  4. Ortaklık sıfatını kazandıran ve kaybettiren hal ve şartlar,
  5. Kooperatifin sermayesi ve bunun nakdi kısmına karşılık olarak ödenen en az miktar ve her ortaklık payının değeri,
  6. Ortaklık payı belgelerinin ada yazılı olduğu
  7. Ortakların ayni sermaye koyup koymayacakları, Ayni sermaye ve devralınan akçalı kıymetlerle işletmelerin neden ibaret oldukları ve bunlara biçilen değerler,
  8. Kooperatifin yükümlülüklerinden dolayı ortakların sorumluluk durumu ve derecesi,
  9. Kooperatifin yönetici ve denetleyici organlarının görev, yetki ve sorumlulukları,
  10. Kooperatifin temsiline ait hükümler,
  11. Yıllık gelir gider farklarının hesaplama ve kullanım şekilleri,
  12. Kooperatifin yapacağı ilanların şekli ve şirket sözleşmesinde de bu hususta bir hüküm varsa yönetim kurulu kararlarının ortaklara ne suretle bildirileceği
  13. Kurucuların adı, soyadı, iş ve konut adresleri

B –  Kuruluş:

  1. Dilekçe(Kooperatif yönetim kurulu üyeleri tarafından imzalanmalı, vekâleten imzalanmış ise vekâletin aslı veya onaylı sureti eklenmeli, ekindeki evrak dökümünü içermelidir.)
  2. İlgili Bakanlık tarafından onaylanmış sözleşme kitapçığı (1 adet)
  3. Bakanlık izin yazısı aslı
  4. Kurucuların TC Kimlik Numaraları verilmeli
  5. Yönetim Kurulu üyelerinin kooperatif unvanı altında imza beyannameleri (1 adet)
  6. Noter onaylı sözleşme özeti (2 nüsha)
  7. Oda kayıt beyannamesi(Yetkililerce İmzalanması ve ortakların resimleri bulunmalıdır)

10.1.2003 Tarih 24984 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 24.01.2002 tarih 2002/5089 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince; 1163 sayılı kooperatifler kanununa tabi kooperatiflerde 1 ortaklar payının değeri 100.TL yükseltilmiştir.

 

Error: Contact form not found.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir