KOOPERATİF GENEL KURULUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-EVREN ÖZMEN

Ekran Resmi 2017-06-19 00.41.40.png

Error: Contact form not found.

Genel Kurul öncesi hazırlık Çalışmaları
Genel kuruldan önce, genel kurula hazırlık çalışmaları sırasında aşagıdaki iş ve işlemler yapılır.
a-Genel kurul toplantısı için karar alınması.
Genel kurul yapılması için yönetim kurulu tarafından karar alınması gerekir. Bu kararda toplantının olağan veya olağanüstü oldugu, olağan ise hangi yıla ait olduğu, hangi tarihte, saatte ve nerede yapılacağı yazılır.
Uygulamada aranmamakla birlikte kararda genel kurul gündeminin yer alması uygundur.
Ayrıca istendiği takdirde nisap oluşmadığı takdirde toplantının ne zaman nerede tekrar yapılmak için toplanılacağı da yazılabilir. Yapı kooperatiflerinde ilk ve müteakip toplantılarda toplantı yeter sayısı hazır un cetvelinde kayıtlı ortakların ¼ üdür.
b-Genel kurul gündemi ve belgeleri hazırlanması.
Genel olarak olağan genel kurullarda hazırlanması zorunlu olan belgeler şunlardır:
1. Genel kurul gündeminin hazırlanması,
2. Yönetim kurulu yıllık çalışma raporunun hazırlanması,
3. Denetim kurulu raporunun hazırlanması,
4. En az genel kuruldan 15 gün önce ortaklara sunulmak üzere
Envanter, bilanço ve gelir-gider farkı hesabının hazırlanması ve kooperatif
merkezine askı tutanağı tutularak asılması
5. Çalışma programı ve tahmini bütçenin hazırlanması
6. GÜndemde yer alan diğer konularla ilgili belgelerin hazırlanması,
7. Ortaklar cetvelinin hazırlanması,
8. Kooperatif genel durum bildirim formunun hazırlanması,
9. Genel kurulun ilgili olduğu yıla ait Yevmiye Defterinin açılış ve kapanış
noter tasdik fotokopileri, (olağan genel kurullar için). Yevmiye defterinin son kaydı ve noterce yapılan kapanış tasdikinin fotokopisinin tetkikinde, Türk Ticaret Kanununun 70/son maddesine uygun olarak ilgili dönem yevmiye defterinin noter kapanış tasdikinin bulunmadığının tespiti halinde, Türk Ticaret Kanununun 67. maddesi hükmü gereğince ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır.
Yukarıda belirtilen belgeler, en az 5‟er nüsha olarak hazırlanması, ancak 8. madde de yazılı olan bilgi formundan 2 adet ve 9.maddede yer alan yevmiye defterinin açılış ve kapanış noter tasdik sayfasından 1‟er adet fotokopi hazırlanmalıdır.
3.maddede yazılı olan denetim kurulu raporu ve yevmiye defterlerinin açılış kapanış kayıtları dışındaki bütün belgelerin yönetim kurulunca imzalanması gerekmektedir.
Ayrıca Yönetim kurulunca hazırlanacak yıllık çalışma raporları ile denetim kurulunca hazırlanacak raporların, 11.06.2008 tarih ve 26903 sayılı Resmi Gazetede Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yayımlanan “Kooperatifler ve üst Kuruluşları Yönetim Kurulu üyelerinin Genel Kurul Toplantılarına Sunacakları Yönetim Kurulu Yıllık Çalışma Raporunun Usul ve Esaslarına ilişkin Tebliğ” ile “Kooperatifler ve üst Kuruluşları Denetim Kurulu üyelerinin Genel Kurul Toplantılarına Sunacakları Denetim Kurulu Raporunun Usul ve Esaslarına ilişkin tebliğ” hükümlerine uygun olarak düzenlenmesi gerekmekte olup, bu Tebliğlerdeki esaslara uygun olarak düzenlenmeyen raporlar genel kurulda görüşülemeyecek ve kabul edilemeyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir