KOOPERATİF MUHASEBESİ NASIL TUTULUR 2017 ? MALİ MÜŞAVİR EVREN ÖZMEN

Kooperatifiniz için teklif almak için: info@ozmconsultancy.com

Kooperatifin muhasebe sistemi, kooperatifin ticari işlemlerinin mali sonuçlarını kaydetmek, raporlamak ve analiz etmek için bir yöntemdir. Muhasebe sistemi 3’e ayrılmıştır: kayıt, raporlama ve oran analizi.

Kooperatifinizin muhasebe işlemleri ile ilgili teklif almak için aşağıdaki linkten bize ulaşabilirsiniz

Muhasebeci kooperatifin ticari işlemlerini günlük bir dergide kaydeder. Bu kayıtlar daha sonra kooperatifin ticari faaliyetinin tarihsel bir kaydını sağlayan çeşitli mali raporlar üretmek için kullanılır. Üye kayıtları, kooperatifin her üyenin kullanımına orantılı olarak dağıtılan ekonomik faydalar sağlama benzersiz rolü nedeniyle gereklidir.

Kayıt sistemi şunları içerir: Günlük Günlük Genel muhasebeci Üye Kayıtları Sermaye yatırımı

Raporlama

Raporlama sistemi, bilanço, gelir tablosu ve nakit akış tablosunu kapsar. Bu finansal tablolar, kooperatifin ticari işlemlerinin sonuçlarını rapor etmektedir. Buna ayrıca, yönetim için bir planlama aracı olan aylık nakit akım tablosu dahildir.

ekran-resmi-2016-09-16-20-17-49

Raporlama sistemi aşağıdakileri içermektedir: Bilanço Gelir Tablosu Nakit Akış Tablosu Aylık Nakit Akışı Bildirimi

Tahakkuk Esas Muhasebesine Göre Nakit Esasları Muhasebesi Gelir tablosu, bilanço ve nakit akım tablosu, kooperatifin belirli zaman periyotlarında gerçekleşen ticari işlemlerini tahakkuk esasına göre rapor eder. Ticari işlemler, her işlem için nakit ne zaman gerçekte değiş tokuş ettirilmediğine bakılmaksızın, oluştukları hesap dönemiyle eşleştirilir.

Bir üye Aralık ayı içinde kredi ile malzeme satın alıp Ocak ayında mallar için ödeme yaparsa, bu satıştan elde edilen gelir kooperatifin yıllık gelir tablosuna dahil edilir. Tahsil edilmemiş nakit ödeme, yıl sonu bilançosunda alacak hesaplarına dahil edilir. Tahakkuk esaslı muhasebe, kooperatifin faaliyetlerini analiz ederken, işletme gelirini hesap dönemi boyunca oluşan masraflarla eşleştirmek için önemlidir.

Kayıt (MUHASEBELEŞTİRME) Kitap Tutma Hakkında Tanıtım Kooperatifin günlük ticari işlemleri daha sonra finansal raporlar üretmek için kaydedilir. Kitaplar ve hesaplar doğru ve güncel tutulursa, her hesap bakiyesi, gerektiğinde uygun finansal tablolara aktarılabilir. Bazı ticari işlemler, üyelere satışlar, mal siparişleri ve fatura ödemeleri gibi her gün oluşur. Evrak işlemlerini bu işlemlerden toplamak, günlük gazetede kaydetmek ve ileride başvurmak üzere dosyalamak için organize bir yöntem geliştirmek önemlidir.

Yevmiye defteri kooperatifin her ticari işleminin kronolojik bir kaydıdır. Girişler, satış makbuzları, faturalar ve diğer evrak işlerinden gelir ve kooperatifin her ticaret işleminin gerçekleştiği gibi kaydedilmesini sağlamak için iş yaptığı her gün yapılmalıdır.

Error: Contact form not found.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir