Kooperatif Huzur Hakları hakkında-KEMAL ÖZMEN

III- YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE YAPILACAK ÖDEMELERİN BELİRLENMESİ

Yukarıda da açıklanan Kooperatifler Kanunu’nun 56/6. maddesinden anlaşılacağı üzere, yönetim kuruluna yapılacak ödemelerin, gerek tür ve gerekse tutar olarak genel kurulca kararlaştırılması gerekir.

ekran-resmi-2016-09-16-20-17-49

Ancak, anılan maddeden, bu ödemlerin ayrı bir gündem maddesi ile mi yoksa genel kurula sunulan tahmini bütçe ile mi kararlaştırılacağı açık bir şekilde belirtilmemiştir. TTK’ya göre, yönetim kurulu üyelerine yapılacak ödemelerin tespiti için, olağan genel kurul gündemine bir madde konulması gerekir (TTK md. 369).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=uk-xbmN3Zl4&w=560&h=315]

Bununla birlikte, uygulamada bazen, yönetim kuruluna yapılacak ödemeler, ayrı bir gündem maddesi yerine, genel kurula sunulan tahmini bütçenin gider kalemleri arasında gösterilmekte ve bütçenin genel kurulca kabulü ile yönetim kurulu üyelerine yapılacak ödemeler belirlenmektedir. Ancak, uygulamanın bu yönde olması halinde, hazırlanan tahmini bütçenin genel kurulda görüşülmesi için genel kurul toplantısı gündeminde bir madde olmalı, bütçe genel kurul toplantısında görüşülüp kabul edilmeli ve tahmini bütçenin altı da onu hazırlayan yönetim kurulu üyeleri ile genel kurul divanı ve Bakanlık temsilcisi tarafından imzalanmış olması gerekir.

Öte yandan, yönetim kurulu üyelerine yapılacak ödemlerin brüt mü yoksa net mi olduğunun da genel kurul kararında açıkça belirtilmesi gerekir. Böyle bir belirleme yapılmamışsa, ödemenin brüt olduğu kabul edilir.

Yine, yönetim kurulu üyelerine toplantı başına huzur hakkı verilmesi kararlaştırılmış ise, bu ücretin ayda en fazla kaç toplantı için verileceğinin de genel kurul kararı ile belirlenmiş olması gerekir. Böyle bir belirlemenin yapılmamış olması, kötü niyetli yöneticilerin, daha fazla huzur hakkı alabilmek için, gereksiz toplantılar yapmalarına neden olmaktadır.

Bu konudaki sorularınız için

 

Error: Contact form not found.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir